Monday, April 30, 2007

Bola sepak

Penyerang (memakai baju merah) boleh menggelicik melepasi pertahanan (dalam baju putih). Kemudian dia boleh memilih samada untuk memberikan satu tendangan ke arah gol; penjaga gol akan cuba untuk menghentikan bola itu daripada memasuki gol.
Bola sepak (football) ialah
sukan sepasukan yang paling banyak dimainkan dan diperlihatkan di dunia. Permainan ini dikenali sebagai soccer di Amerika Syarikat untuk membezakannya dengan kod-kod sukan lain.

Kepopularan
Bola sepak ini dimainkan pada peringkat professional level di seluruh dunia dan berjuta orang biasanya pergi ke
stadium bola sepak untuk mengikut pasukan pilihan mereka, manakala berbilion pula melihat perlawanan bola sepak di televisyen. Sebilangan besar pemain juga bermain bola sepak pada peringkat amatur.
Banyak bukti yang menunjukkan bahawa bola sepak berasal dari negara
China. Lakaran-lakaran atau lukisan-lukisan yang dihasilkan oleh org China menunjukkan bola sepak pernah dimainkan di sana tetapi suasana dan matlamat yang berbeza (Sejara Bola Sepak China). Zaman telah berubah dan dapat dilihat bola sepak menjadi industri yang maju untuk memperolehi kekayaan dari segi permain, pasukan, organisani mahupun negara.
Mengikut
kajian yang dilakukan oleh Fédération Internationale de Football Association (FIFA), badan pentadbir bola sepak, yang diterbitkan dalam musim bunga 2001, lebih daripada 240 juta orang biasanya bermain bola sepak dalam lebih daripada 200 negara di seluruh pelusuk dunia. Peraturannya yang mudah dan memerlukan peralatan yang minimum tidak syak lagi menolong penyebaran dan tumbesaran dalam popularitinya.
Di dalam banyak bahagian dalam dunia bola sepak membangkitkan keinginan yang sangat memainkan peranan yang penting dalam kehidupan individu samada
peminat, komuniti tempatan, malah negara; oleh itu ia merupakan sukan yang sangat popular di dunia. Oleh kerana itu ia selalunya digelar sebagai Pilihan Kenangan Dunia Lalu.

Taktik
Maklumat lanjut:
Kedudukan-kedudukan dan formasi bola sepak
Peraturan perlawanan tidak menspesifikkan kedudukan pemain-pemain selain pejaga gol. Bagaimanapun, semasa perubahan kemajuan perlawanan sukan ini, sebilangan pemain yang spesifik telah berubah. Mereka termasuklah:
pertahanan - pemain yang pakar dalam mencegah jaringan gol musuh.
pemain tengah - pemain yang melakukan serangan dan memberikan lorongan bola kepada penyerang, tetapi juga menolong pertahanan dengan mengganggu serangan pasukan lawan pada peringkat awal.
penyerang - pemain-pemain yang berperanan untuk menjaringkan gol.
Kedudukan-kedudukan ini selanjutnya dibezakan oleh bahagian mana pemain banyak menghabiskan masa. Sebagai contoh, terdapat pertahanan tengah dan pemain tengah kiri.
Para pemain mungkin menghabiskan kebanyakan masa dalam perlawanan dalam bahagian spesifik di padang; bagaimanapun; mereka tidak dikekang oleh peraturan sukan dan boleh berubah kedudukan pada bila-bila masa. Ini juga boleh digunapakai oleh penjaga gol, yang biasanya menghabiskan kebanyakan masa perlawanan berhampiran dengan gol tetapi boleh melibatkan diri dalam permain berpasukan. Ini biasanya hanya berlaku pada tendangan percuma atau tendangan sudut di akhir perlawanan itu.
Susun atur para pemain di padang dipanggil sebagai formasi. Untuk menggambarkan satu formasi tiga nombor digunakan. Nombor pertama menentukan berapa banyak pemain pertahanan digunakan, yang kedua adalah bilangan pemain tengah yang akan digunakan dan yang ketiga adalah bilangan penyerang. Formasi yang popular dalam bola sepak moden termasuklah
4-4-2,4-3-3,3-5-2, 3-4-3, dan 4-5-1.
Mendefinisikan formasi dan taktik biasanya merupakan hak seseorang jurulatih.

Peraturan
Bola sepak adalah sejenis permainan yang dimainkan di antara dua pasukan yang mengandungi 11 orang pemain yang masing-masing cuba untuk memenangi perlawanan dengan menjaringkan lebih gol daripada lawannya. Satu gol adalah hasil daripada hantaran
bola yang merentasi garisan gol yang terletak di antara tiang gol dan palang gol. Bola sepak dimainkan dengan menggunakan kedua-dua belah kaki, tetapi para pemain boleh menggunakan sebarang bahagian daripada semua bahagian badannya kecuali tangan. Penjaga gol adalah dikecualikan dari pada undang-undang tersebut di mana beliau boleh menggunakan tangan. Namun begitu, penjaga gol tidak boleh menangkap bola luar dari kawasan D.

Pertandingan antarabangsa
Pertandingan antarabangsa terbesar di dalam arena bola sepak ialah
Piala Dunia yang diselenggarakan oleh FIFA. Piala Dunia diadakan setiap empat tahun sekali. Lebih dari 190 negara bertanding di peringkat kelayakan mengikut zon sebelum dapat melayakkan diri ke peringkat akhir. Perlawan peringkat akhir ini biasanya berlangsung selama empat minggu dan kini melibatkan 32 pasukan (naik dari 24 pada tahun 1998). Brazil telah muncul sebagai pasukan yang paling berjaya di dalam Piala Dunia dengan muncul sebagai juara sebanyak 5 kali.
Hoki

Permainan hoki padang di Universiti Melbourne, Australia.
Hoki adalah
sukan yang popular bagi lelaki dan wanita di kebanyakan negara di seluruh dunia. Terdapat dua jenis hoki, iaitu satu jenis yang dimain di atas padang rumput, dan sejenis lagi yang dimain di dalam gelanggang ais. Di negara yang mana hoki ais tidak begitu menonjol, jenis hoki yang dimain di dalam padang rumput dikenali dengan mudah sebagai "hoki", sementara di negara yang mempunyai hoki ais, sukan itu dikenali sebagai hoki padang. Adalah dipercayai nama hoki berasal daripada bahasa Perancis, iaitu "hoquet", yang kemudiannya diterjemah kepada bahasa Inggeris menjadi "hockey".
http://ms.wikipedia.org/wiki/lontar_peluru

lompat kijang

Lompat kijang

Mengikut catatan sejarah, acara lompat kijang tidak terdapat pada Sukan Olimpik kuno, ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat, seperti acara olahraga. Dalam Sukan Olimpik Kuno, acara ini tidak dipertandingkan. Ini bermakna, acara lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada acara lompat jauh.

Asal-usul

Adalah dipercayai bahawa acara lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland. Kali pertama acara lompat kijang diperlihatkan adalah apabila pelompat melakukan dua kali lompatan dengan menggunakan sebelah kaki yang sama, sebelum melakukan lompatan seperti acara lompat jauh(long jump).
Ini bermakna, acara lompat kijang ini adalah gabungan acara lompat jauh dengan lompatan seperti gaya seekor
kijang. Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1896 di Athens, Greek. Pemenang pertama acara ini ialah James Connoly dari Greek.
Pada peringkat awal, lompat kijang dikenali sebagai hop, step, and jump dan kemudiannya ditukar namanya kepada triple jump. Dari Ireland, acara lompat kijang diperkenalkan ke negara
Scotland, dan seterusnya ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19.

Teknik lompatan
Perubahan dalam teknik lompatan telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian, iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop), yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan, dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan.
Kini, acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun
1940-an, dan terus kekal sehingga ke hari ini. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun, Brazil, dan Kesatuan Soviet. Telah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki, namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita.
Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara
Malaysia, Sukan Asia Tenggara Sukan SEA(SEA Games) turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita, maka teknik, kaedah, dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut.

Pelompat terkemuka di Malaysia

Di antara atlet negara Malaysia yang pernah menyinar dalam acara ini ialah Zaki Sadri. Beliau pernah memenangi beberapa pingat emas untuk negara di Sukan SEA dan beberapa kejohanan trek dan padang di beberapa negara jiran.

Perkara yang perlu diketahui

Anda yang cemerlang dalam acara lari pecut dan lompat jauh, boleh mengambil acara ini dalam kejohanan-kejohanan di peringkat negeri, kebangsaan, mahupun di peringkat antarabangsa untuk mewakili negara. Seperti juga acara-acara olahraga yang lain, semaikan semangat juang yang tinggi, sama ada semasa membuat latihan, mahupun dalam kejohanan yang sebenar.
Selain memerlukan larian yang bertenaga, daya anjakan serta ketepatan kiraan langkah amat penting bagi mengelakkan lompatan daripada terbatal.

lompat jauh

Lompat jauh

Acara lompat jauh Grand Prix GE Money di Helsinki, Julai 2005.
Lompat jauh adalah sejenis acara
olahraga di mana seseorang ahli sukan atau atlet cuba mendarat sejauh yang boleh dari tempat pelepasan.

Mereka yang bertanding akan berlari di laluan (pada tahap elit, biasanya mempunyai permukaan yang sama dengan trek larian) dan melompat sejauh yang boleh dengan memijak sepintas pada papan kayu ke bahagian yang diisi pasir atau tanah. Jarak minimum dari papan ke tanda yang dibuat oleh atlit pada pasir diukur. Jika seseorang itu memulakan lompatannya dengan mana-mana bahagian kakinya di depan atau melebihi papan (satu lapisan plastisin diletakkan dengan segera di depan papan untuk mengesan ketepatan ini), lompatannya diisytiharkan salah atau batal dan tiada jarak akan direkodkan.

Format sebenar pertandingan ini berbeza, tetapi secara amnya peserta akan mendapat beberapa kali cubaan untuk membuat lompatan dan hanya lompatan yang terpanjang akan dikira sebagai keputusan. Peserta dengan lompatan sah yang paling jauh pada akhir pertandingan akan dikira sebagai juara.

Kelajuan semasa berlari dan tinggi lonjakan merupakan kunci lompatan yang jauh. Oleh itu tidak hairanlah jika atlet lari pecut turut bertanding dan memenangi acara ini.

Lompat jauh telah dijadikan sebagai sebahagian daripada Sukan Olimpik.
Acara ini juga dicatat sebagai dua daripada rekod dunia yang paling lama berdiri dalam sebarang acara balapan dan padang. Pada
1935, Jesse Owens mencatatkan rekod dunia yang tidak dipecahkan sehingga 1960 oleh Ralph Boston.

Lompat jauh adalah salah satu daripada acara Olimpik pada Yunani Purba. Seseorang atlit akan memegang beban pada kedua-dua tangan yang dipanggil halteres. Beban ini akan dilayangkan ke hadapan seiring apabila atlet melompat untuk menambah momentum dan dibaling ke belakang apabila berada di udara untuk menolaknya ke hadapan. Paling dingati dalam acara purba adalah seorang lelaki dipanggil Chionis di mana pada Olimpik 656 SM mencatatkan lompatan sejauh 7 m 5 cm.

Sunday, April 29, 2007

sukan
lempar cakera

Lempar cakera
Sejarah

Acara lempar cakera adalah acara lontaran yang mula-mula dicipta sebagai acara sukan. Acara ini juga dipertandingkan dalam Sukan Olimpik Kuno Greek. Namun begitu, cakera yang digunakan adalah jauh lebih besar dan lebih berat daripada cakera yang digunakan pada hari ini. Acara lempar cakera mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896.

Peralatan
Cakera ini diperbuat daripada kepingan kayu tebal yang berbentuk bulat,leper,dan dibaluti
besi di sekelilingnya, serta dimasukkan timah hitam seberat 1.923 kilogram pada bahagian tengah dan menghampiri 2 kilogram untuk atlet lelaki.

Peraturan dan Teknik

Bagi mengelakkan cakera dilempar ke merata tempat, satu kawasan khas yang disediakan berbentuk segi empat sama dengan jejari 2.5 meter. Teknik dan cara membuat lemparan ketika itu adalah bebas. Tetapi pada masa kini, permulaannya adalah mengikut cara lemparan yang dilakukan pada masa silam. Pergerakan dan kedudukan tangan serta badan berada dalam kedudukan bongkok sedikit. Pergerakan tangan untuk menghayun cakera pula berada di sisi badan peserta. Cara lemparan seperti ini akan menyebabkan pergerakan cakera seakan-akan melayang pada jarak yang lebih jauh.
Acara lempar cakera dipertandingkan di Sukan Olimpik Stockholm pada tahun 1912 dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Setiap peserta akan melakukan lemparan kali pertama dengan hanya menggunakan sebelah tangan manakala lemparan pada kali kedua peserta akan menggunakan sebelah tangan yang belum digunakan lagi.
Cara lemparan seperti ini tidak sejauh yang dikehendaki dan akhirnya cara lemparan ini tidak mendapat sambutan daripada peserta yang mengambil bahagian di dalam acara lempar cakera. Pertandingan melempar cakera menggunakan cara ini oleh peserta sehingga tahun 1920 dan selepas itu, teknik lemparan baru telah diperkenalkan.
Sementara itu, teknik lemparannya telah diubahsuai dan diperbaiki dari semasa ke semasa dan bentuk latihan yang sistematik menyebabkan jarak lemparan yang dicapai dalam setiap kejohanan terus meningkat maju. Jaguh yang pernah mengharumkan nama negara
Malaysia dalam acara ini ialah Danapal Naidu.

Keselamatan

Acara lempar cakera dipertandingkan dalam satu kawasan khas yang disediakan untuk acara ini bertujuan untuk tujuan keselamatan. Dalam kejohanan Sukan Olimpik dan kejohanan yang lain, kawasan acara ini berpagar dan berjaring besi kecuali di bahagian hadapannya yang terbuka untuk peserta melakukan lemparan.

Melempar cakera memerlukan daya tumpuan yang sangat tinggi untuk mencapai jarak paling jauh.

picture

Olahraga

Pertandingan lumba lari sedang diadakan dan pemain membuat larian dalam acara lari berpagar
Dari pasukan Liga Besbol Amerika di Oakland, California lihat
Olahraga Oakland.
Olahraga, juga dikenali, dipanggil di dalam
Bahasa Inggeris Amerika disebut trek dan padang atau trek dan padang olahraga. mempunyai pelbagai jenis acara seperti acara lumba lari, melempar, dan melompat. Perkataan ini diambil dari Greek disebut "athlos" bermaksud "pertandingan".

Sejarah

Olahraga adalah sukan asli di Sukan Olimpik pertama balik ke dalam 776 SM di mana acara itu hanya dipegang adalah stadium panjang lumba jalan kaki atau "stade".
Terdapat beberapa orang lain "permainan-permainan" diadakan sepanjang zaman era klasik


Eropah:
Pythian Games (mengasaskan
527 SM) diadakan dalam Delphi setiap empat tahun *Nemean Games (mengasaskan 516 SM) diadakan dalam Argolid setiap dua tahun *Isthmian (mengasaskan 523 SM) berpaut Segenting bagi Corinth setiap dua tahun (setahun ada yang yang mengikuti Sukan Olimpik)
Roman Permainan-permainan – Muncul dari Etruscan lebih suka semata-mata orang Yunani akar-akar, Roman Permainan-permainan deemphasized footraces dan membaling. Sebagai ganti, sukan-sukan orang Yunani kereta kuda lumba dan gusti, serta Etruscan sukan pertempuran gladiator, mengambil tengah pentas. Orang lain dinikmati olahraga peraduan-peraduan, seperti bangsa
celts, Teutons dan orang goths yang dijayakan Orang-orang Rom. Bagaimanapun, ini adalah kerap berkaitan dengan latihan pertempuran, dan bukan dengan baik dikelolakan. Di Zaman Pertengahan anak-anak lelaki kepada orang orang bangsawan akan terdidik dalam berlari, melompat dan gusti, tambahan kepada menunggang, berlawan tombak dan senjata latihan. Peraduan-peraduan antara pesaing-pesaing dan kawan-kawan mungkin telah ramai. Alasan-alasan yang atas kedua-dua rasmi dan tidak rasmi. Banyak sukan olahraga telah ditemui disokong dalam Eropah seluruh zaman-zaman. Bagaimanapun, di Britain mereka telah jatuh pertolongan antara abad ke-13 dan abad ke-16 disebabkan oleh sekatan-sekatan kerajaan di sukan-sukan bertujuan untuk mengurangkan amalan seni memanah. Selepas pengharaman ini adalah mengangkat dalam abad Ke-17 sukan-sukan bermula makmur sekali lagi, tetapi ia bukan hingga abad ke-19 organisasi itu bermula kelihatan. Ini termasuk penggabungan nalar sukan-sukan dan latihan ke dalam rejim-rejim sekolah. [Maktab Tentera Diraja]], Sandhurst telah mendakwa menjadi pertama untuk menerima ini di 1812 dan 1825 tetapi tanpa apa-apa bukti sokongan. Terakam paling awal mesyuarat adalah terancang di Shrewsbury, Shropshire di 1840 oleh Royale Sekolah Shrewsbury Cari. Terdapat butir-butir mesyuarat dalam satu siri dari surat-surat ditulis 60 tahun kemudian oleh CT Robinson yang ialah seorang murid di sana daripada 1838 untuk 1841.
Acara-acara olahraga yang moden adalah dengan biasanya dikelolakan sekitar satu balapan larian 400 meter, yang mana kebanyakan daripada acara-acara bergerak berlaku. Acara padang (berpagar, melompat, dan membaling) sering diambil tempat dalam menurunkan di pusat balapan larian.
Banyak peristiwa olahraga ialah satu punca yang purba dan ada yang telah dikendalikan dalam kompetitif dibentuk oleh purba
Greeks. Olahraga adalah termasuk moden yang pertama di Sukan Olimpik di 1896 dan telah sebahagian dari program semenjak, menyediakan tulang belakang Sukan Olimpik. Wanita-wanita tidak dibenarkan menyertai acara balapan dan acara padang Sukan Olimpik di sehingga 1928. Satu badan pentadbiran antarabangsa (IAAF) telah ditubuhkan pada 1912. IAAF Kejohanan Dunia yang luar, mantap, dan berasingan pada 1983. AAU (Kesatuan Olahraga Amatur) adalah badan pentadbiran dalam Amerika Syarikat sehingga ia runtuh di bawah tekanan daripada kemaraan profesionalisme pada lewat 1970-an. Satu badan pentadbiran yang baru yang dipanggil Kongres Olahraga (TAC) telah dibentuk, ia adalah kemudian dinamakan semula Jalan USA dan bidang (USATF atau AS T&F). Tambahan pula, organisasi kurang berstruktur, Pejalan-pejalan kali Jalan Kelab Amerika (RRCA) juga wujud dalam Amerika Syarikat untuk menggalakkan lumba jalan kaki. Kedua-dua pertubuhan membenarkan atlet-atlet untuk menerima wang untuk larian meletakkan satu penghujung untuk larian meletakkan satu penghujung untuk "shamateurism" bahawa wujud sebelum.

Trek dan padang dalam
Di situ adalah dua musim untuk mengesan dan bidang. Terdapat satu musim yang tertutup, berlari semasa musim sejuk dan satu musim yang luar, berlari semasa musim bunga dan musim panas. Kebanyakan jalan tertutup adalah 200 meter. Bagaimanapun kurang kerap, terdapat jejak-jejak yang lebih kecil dan lebih besar yang menyukat daripada antara 145 (11 pusingan untuk sebatu) untuk 300 meter. Jalan tertutup terdiri daripada empat hingga enam lorong-lorong dari lapan hingga sepuluh di satu jalan yang luar. Sering satu kehendak jalan tertutup telah dibankkan pusing untuk pampasan untuk selekoh ketat.

Dalam satu pertemuan jalan tertutup atlet-atlet bertanding acara-acara sama sebagai satu luar berjumpa dengan kecuali 100 m dan 110 m/100 m pagar-pagar (diganti oleh 60 m pecut dan 60 m berpagar mempunyai banyak tahap dan kadangkala 55 m pecut berpagar 55m di tahap sekolah tinggi), dan 10,000 m jalan kaki dan 3,000 lari berhalangan 3,000m. Berjumpa tertutup juga mempunyai penambahan satu 3,000 m berlari dengan biasanya di kedua-dua tahap yang pelajar kolej dan elit dari 10,000 m. 5,000 m adalah acara itu terpanjang biasanya berlari dalam rumah, walaupun terdapat situasi-situasi di mana lebih panjang jarak telah berlumba. Di pertengahan abad ke-20, di sana terdapat satu siri dari bangsa 'perang tanding bangsa' di Madison Segi Empat Garden's (NY) jalan tertutup, sesetengah yang mana digambarkan dua orang manusia lumba satu maraton (26.2 ketul batu). bagaimanapun, ini adalah satu sangat jarang berlaku, untuk sebab-sebab yang nyata. Dalam beberapa peristiwa, di sana boleh juga menjadi satu 500 m lumba sebagai ganti keterbukaan 400 m biasanya ditemui di luar, dan dalam banyak kejohanan pelajar kolej bangsa dalam rumah kedua-dua adalah dipertikaikan.

Dalam acara padang, acara yang menonjol hanya lompat tinggi, lompat bergalah, lompat jauh, dan lompat kijang. Merejam lembing, baling tukul besi, dan lempar cakera adalah ditambah yang cuma untuk luar, terdapat biasanya tidak cukup ruang dalam sebuah stadium yang tertutup untuk peristiwa-peristiwa ini.
Acara-acara lain unik untuk acara tertutup (terutama sekali di Amerika Syarikat) adalah 300m, 600m, 1000m dan 35 paun. Di sesetengah negara(terutamanya Norway), lompatan sejauh dan kedudukan-kedudukan lompat tinggi adalah juga ditandingi.
Untuk multi acara atlet-atlet terdapat Pentatlon untuk perempuan (terdiri daripada pagar-pagar lari 60 m berpagar, lompat tinggi, lontar peluru, lompat jauh dan lari 800 m) dan heptathlon untuk lelaki (terdiri daripada lari 60 m, lompat jauh, lontar peluru, lompat tinggi, lari 60 m berpagar, lompat bergalah dan lari 1000 m).


Trek dan padang luar

Jalan luar dan musim bidang bermula dalam musim bunga dan mungkin berterusan melalui musim panas. Biasanya jejak-jejak adalah sebuah bentuk bujur mengikuti 400 meter, bagaimanapun, beberapa jalan lama adalah masih berhati-hati di halaman-halaman, supaya mereka mengukur 440 halaman. Jalan terdiri daripada 6-10 lorong-lorong dan, untuk lebih besar jejak-jejak pelajar kolej, satu lumba kuda berhalang jalan dengan sebuah lombong air. Ini boleh dalam atau di luar jalan, membuat untuk seekor giliran lebih ketat atau satu pusingan yang lebih luas. Sering sekolah-sekolah akan menempatkan satu bidang di tengah-tengah jalan, biasanya bola sepak/bola sepak/sejenis permainan bola, disebabkan oleh saiz dan bentuk mereka. Bidang dalam ini adalah dengan biasanya dikenali sebagai kawasan dekat. Baru-baru ini, sesetengah daripada bidang ini telah disediakan AstroTurf atau FieldTurf dari rumput.

Acara padang terdiri daripada lompat tinggi, lompat bergalah, lompat jauh, lompat kijang dan tembakan meletakkan. Juga terdiri daripada rejam lembing, baling tukul besi dan lempar cakera. Bagaimanapun, ini adalah kerap berada di luar stadium kerana mereka bermula dari satu jumlah yang besar menjarakkan dan mungkin merosakkan padang rumput. Bagaimanapun, banyak jalan tanpa satu padang olahraga dalam penggunaan tengah kawasan dekat untuk peristiwa-peristiwa membaling.

Acara
Terdapat variasi lain selain satuan disenaraikan di bawah tetapi bangsa-bangsa panjang luar biasa (contoh 300 m) adalah dijalankan banyak kurang kerap. Luar biasa bangsa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh 200m yang lebih pendek jalan tertutup. Kecuali larian batu, bangsa berdasarkan agung jarak adalah jarang sekali atur terus jalan ada lagi selepas kebanyakan jalan telah bertukar daripada sesuku batu (402.3 m) untuk 400 meter; semua recordkeeping untuk jarak agung telah ditamatkan. Bagaimanapun, banyak rekod buku-buku masih boleh telah mempunyai pemegang rekod dunia baru(masa ini
Hicham El Guerrouj bagi Maghribi) disebabkan oleh kepentingan yang seluruh dunianya.

Manusia dan wanita-wanita tidak bersaing menentang satu sama lain. Wanita-wanita umumnya berlari jarak sama seperti manusia walaupun berpagar dan halangan-halangan lumba kuda berhalang adalah rendah dan pemberat tembakan, cakera, lembing dan tukul adalah kurang.

Acara balapan - acara-acara larian dikendalikan atas satu 400 meter jalan.

berlari pecut: peristiwa-peristiwa sehingga dan termasuk 400 m. Kejadian-kejadian umum adalah 60 m (dalam rumah cuma), 100 meter, 200 meter dan 400 meter.

jarak menengah: peristiwa-peristiwa daripada 800 m untuk 3000 m, terutama

800 meter, 1500 meter, batu dan 3000 m. Di Amerika Syarikat (sekolah-sekolah tinggi terutama), acara-acara jarak termasuk 800 m, 1600 m (batu), dan 3200 m (2 ketul batu).

lumba lari berhalang - satu kaum (biasanya 3000 m) di pelari-pelari yang harus berunding halangan-halangan dan lompat air.

Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. Kejadian-kejadian umum adalah 5000 m dan 10000 m.

Lari Berpagar: 110 m pagar-pagar tinggi (100 m untuk perempuan) dan 400 m pagar-pagar pertengahan (300 m dalam sesetengah sekolah-sekolah tinggi).

lari berganti-ganti: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter, Lari Berganti-ganti 4 x 400 meter, 4 x 200 m, 4 x 800 m, sebagainya. Beberapa acara, seperti menyampaikan medley, adalah dengan jarang sekali larian kecuali dekat geganti besar karnival. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8, 4 x 2, 4 x 1 dan 4 x 4, dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan.

Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas terbuka.

Lari jarak jauh: larian 5000 m ke atas. Common events are 5000 m dan 10000 m.

Lari Berpagar: 110 m lari berpagar(100 m untuk wanita) dan 400 m lari berpagar pertengahan (300 m untuk sekolah tinggi).

Relay: Lari berganti-ganti 4 x 100 meter, Lari Berganti-ganti 4 x 400 meter, 4 x 200 m, 4 x 800 m, sebagainya. Acara yang sama, menyampaikan medley, adalah dengan jarang sekali larian kecuali karnival besar. Banyak sekolah tinggi Amerika larian 4 x 8, 4 x 2, 4 x 1 dan 4 x 4, dengan 4 x 4 ada penyudah acara untuk pertemuan.

Marathon/Lumba lari di jalan: dikendalikan atas jalan-jalan keterbukaan, tetapi sering penyudah di jalan. Kejadian-kejadian umum adalah separuh maraton dan maraton.

Lumba jalan kaki: biasanya dikendalikan atas keterbukaan jalan-jalan. Kejadian-kejadian umum adalah 10 km, 20 km dan 50 km.

Acara padang **Acara melempar ***Lontar peluru
Baling tukul besi
Rejam lembing
Lempar Cakera
Acara melompat ***
Lompat tinggi
Lompat jauh
Lompat galah
Lompat kijang
lompat tinggi
Acara gabungan **
pentatlon
Heptathlon
Dekathlon
LEMPAR CAKERA

1.Pendahuluan

Sejak acara lempar cakera diperkenalkan pada zaman Greek purba, acara ini telah mengalami banyak perubahan terutama dari aspek peraturan dan gaya lemparan cakera. Dari lemparan cara berdiri di atas "pedestal" dalam pentas bulat, cara melempar yang mengamalkan teknik seperti "melangkah dan lempar", gaya melempar 900, gaya rotasi atau berpusing dan lempar dan pelbagai gaya lemparanlain telah diperkenalkan olehjaguh-jaguh dunia pada era yang tertentu.

Pengajaran kemahiran melempar cakera biasanya ditangguhkan oleh guru di sekolah rendah sehingga pelajamya masuk ke sekolah menengah. Ini disebabkan perkembangan dan kesediaan jasmani kebanyakan pelajar di sekolah rendah dianggap belum lagi bersedia untuk menguasai kemahiran melempar cakera. Memang benar bahawa para pelajar lebih mudah mempelajari acara Iontar peluru daripada acara lempar cakera. Saiz, bentuk dan berat cakera menjadi­kan alat ini tidak mudah dikawal. Lagipun, cara pegangan yang biasa diamal­kan ketika bersedia untuk melempar adalah terdedah kepada tarikan graviti. Oleh sebab itu, cara pegangan cakera adalah dianggap sangat penting bermula dari masa hayunan awal sehingga pelemparannya.

PRINSIP ASAS MELEMPAR CAKERA

Tujuan utama acara lempar cakera adalah untuk melempar cakera itu seberapa jauh yang boleh dari bulatan lemparan. Garis pusat bulatan adalah berukuran 2.50 meter dan peserta dikehendaki bertindak dari bulatan ini dan mengarah­kan cakera ke kawasan sektor yang bersudut 40° di hadapan bulatan.

Selain daripada keperluan fizikal seperti kekuatan, kuasa, koordinasi dan ritma yang seharusnya dimiliki oleh seorang pelempar cakera, faktor-faktor mekanikal juga perlu diambil perhatian untuk keberkesanan tindakan melempar cakera.

Empat faktor utama yang mempengaruhi lemparan adalah ketinggian, kelajuan dan sudut pelepasan cakera serta sifat aerodinamik yang berkaitan dengan bentuk cakera ketika ia bergerak di udara setelah dilemparkan. Jika cakera itu bergerak dalam bentuk "bulan purnama" apabila dilempar, sudah pasti rintangan udara yang penuh ke atas muka cakera akan memperlahankan pergerakan cakera ke hadapan. Sebaliknya, cakera yang dapat digerakan secara "memotong udara" akan kurang rintangan udara dan mungkin terus terapung di udara dan bergerak lebih jauh.

Ketika memberi demonstrasi kepada pelajar tentang aspek pusingan atau rotasi badan, guru hendaklah menarik perhatian pelajarnya kepada turutan tindakan bahagian badan. lni dapat membantu mereka memahami as as pengumpulan daya dan peranan bahagian badan seperti kaki, lutut, siku dan pinggang dalam tindakan melempar cakera.

KESELAMATAN LATIHAN MELEMPAR CAKERA

Guru yang mengajar berkewajipan untuk mengawasi para pelajar ketika mereka menjalani latihan melempar cakera. Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku, guru hendaklah tegaskan kepada pelajarnya tentang langkah­langkah keselamatan ketika menjalani latihan dan pentingnya semua pelajar mematuhinya. Berikut adalah beberapa panduan untuk menjaga keselamatan pelajar yang menjalani pelajaran melempar cakera.

(a) Pelajar menjalani latihan melempar di kawasan yang ditetapkan guru.

(b) Pelajar menunggu gilirannya di tempat yang selamat dan tidak
menunggu di keliling atau berhampiran bulatan lemparan di mana pelajar lain sedang membuat percubaan.

(c) Pelajar yang bersedia untuk melempar hendaklah terlebih dahulu memastikan tiada sesiapa di belakangnya dekat bulatan atau di hadapannya dalam kawasan pendaratan ketika dia memulakan lemparannya.

(d) Amalkan prinsip keselamatan iaitu "semua melempar, semua memungut" jika latihan berkumpulan diamalkan. oleh pelajar.

(e) Cakera hendaklah dipungut dan dibawa semula ke tempat mula melempar oleh pelajar. Tidak dibenarkan pelajar membaling cakera kepada peserta yang menunggu gilirannya.

FASA PERGERAKAN MELEMPAR CAKERA

Secara umumnya, melempar cakera terdiri daripada fasa pergerakan yang berikut:


(a) Fasa persediaan termasuk pegangan cakera
(b) Fasa hayunan awalan
(c) Fasa lemparan
(d) Fasa ikut lajak dan pemulihan

TEKNIK MEMEGANG CAKERA

Salah satu faktor yang mempengaruhi pergerakan cakera di udara adalah cara alat itu dipegang ketika ianya dilempar oleh seseorang pelempar. Oleh itu, teknik memegang cakera hendaklah dianggap penting dalam keseluruhan proses melempar cakera. Para pelajar perlu membiasakan dirinya dengan teknik yang betul melalui latihtubi yang sesuai mengikut kemampuannya.


Cara memegang cakera hendaklah selamat, selesa dan sesuai dengan bidang tapak tangan pelajar. Guru seharusnya mengingatkan para pelajar bahawa alat ini dipegang dan tidak digenggam dengan jari-jari yang dibengkokkan. Para pelajar cuba membayangkan cara mereka memegang sebuah buku di sisi badannya.


Tekapkan tapak tangan kanan (bagi yang melempar dengan tangan kanan) ke atas muka cakera di mana ruas hujung jari yang bengkok melekap kepada bahagian simpai logam. Ibu jari reha t atas muka cakera. J ari-jari itu direnggangkan agak sarna jaraknya. lni adalah cara asas memegang cakera

TEKNIK MELEMPAR CAKERA

Umumnya, terdapat dua kaedah asas untuk melempar cakera, iaitu Gaya Berdiri dan Gaya Berpusing. Berdasarkan dua gaya ini, telah dicipta beberapa gaya lai:­yang merupakan variasi oleh ahli-ahli sukan dalam bidang lempar cakera.

Melempar cakera dari Gaya Berdiri

Gaya Berpusing dan melempar
6.1 Teknik Gaya Berdiri

Teknik ini juga dikenali sebagai Gaya 90°.


Fasa 1: Persediaan
(a) Pelajar berdiri dengan gay a menghalakan bahu kirinya(tangan bebas) ke arah kawasan cakera rnendarat. Pastikan gaya lakuan berdiri ini adalah selesa. Kaki berjarak seluas bidang bahu. Kedudukan kaki kanan lebih depan sedikit dari kaki kiri ..
(b) Cakera dipegang dalam tangan,kanan. Badan direndahkan.
Fasa 2: Hayunan Awalan
(a ) Untuk memulakan hayunan ke belakang, cakera terlebih dahulu digerakkan rnenyilang badan ke depan bahu kiri. Pada ketika ini, tangan kiri memberi sokongan kepada cakera., Lihat juga fasa 1.
(b) Cakera dihayun ke beiakang bahu kanan dengan tangan yang diluruskan dan dihayun ke depan sernula dekat bahu kiri. Berat badan berubah dari kaki kiri ke kaki kananmengikut rentakhayunan.
(c) Semasa hayunan ke belakang, pelajar rendahkan badannya sedikit (bengkokkan lutut) dan badannya juga mengilas ke belakang sambil berpaksi di atas hujung kaki.

Gaya Berdiri atau Gaya 90°

Fasa 3: Pelemparan
(a) Ekoran dari hayunan ke belakang yang terakhir.

6.2 Teknik Gaya Berpusing dan Melempar
Teknik ini sukar bagi para pelajar yang lemah koordinasinya dan yang masih belum menguasai kemahiran asas melempar dengan gaya berdiri. Bagi para pelajar yang telah mahir dengan gaya berdiri, teknik gaya berpusing badan atau rotasi boleh diperkenalkan melalui latihan yang beransur maju.

Dalam gaya rotasi ini, momentum dan daya melempar dikumpulkan ketika peserta memulakan hayunan awalannya, berpusing dan tindakan melempar di saat-saat akhir.
Fasa persediaan
Peserta berdiri di bahagian belakang bulatan dan membelakangkan kawasan pendaratan cakera. Teknik memegang cakera adalah seperti untuk gay a berdiri. Kaki berjarak seluas bidang bahu.
Fasa 1,2: Hayunan Awalan
Badan direndahkan semasa melakukan hayunan awalan. Hayunan dilakukan seperti yang diterangkan dalam gaya berdiri. Beri perhatian kepada kilasan badan yang luas julatnya mengikut hayunan tangan yang memegang cakera.
Fasa 3-7: Rotasi atau Berpusing
(a) Apabila selesai hayunan terakhir, pelajar mengilaskan badannya ke kiri dengan berpaksi atas bebola kaki kiri. Badan berpusing dengan kaki kanan melangkah ke arah lawan jam sehingga pelajar berhadapan dengan kawasan pendaratan.
(b) Selesai sahaja langkah ini, kaki kiri pula melangkah ke belakang disusuli pusingan badan sambil peserta berpaksi di atas bebola kaki kanan. Sebaik sahaja kaki kiri mencecah tanah (selesai tindakan berpusing), kaki kanan terus bergerak ke depan diikuti pusingan badan.

Latihan Ansur Maju

Latihan 1

Tujuan:mengawal cakera semasa hayunan dan memutar cakera ketika melepaskannya.(a) Berdiri dengan kaki dijarakkan. Kaki kanan di belakang. Bengkokkan kaki sedikit.

(b) Hayun cakera berulang kali ke depan dan ke belakang di sisi badan. Inga­jangan menggenggam cakera. Pegang seperti yang diterangkan sebelum E-.

(c) Setelah menghayun cakera beberapa kali, condongkan badan ke depan ­lepaskan cakera supaya ia bergolek di atas tepinya (sampai logam) secara lurus ke depan. Di saat-saat akhir melepaskan cakera, putarkan cakera dengan pergerakan jari tengah dan telunjuk.


Latihan 2


Tujuan: Latihan fasa akhir dalam lemparan cakera.


(a) Berdiri dengan bahu kiri ke arah lemparan. Kedua-dua belah kaki dijaralkkan.
Pegang cakera di hadapan bahu kiri dengan sokongan tangan kanan.

(b) Hayun cakera ke belakang dengan tangan Iurus dan badan mengilas ke kanan. Ketika melakukan pergerakan tersebut, badan berpaksi atas hujung kedua kaki.

(c) Sambil mengilaskan badan dan menghayun cakera ke hadapan, tolak dengan kedua-dua belah kaki dan melempar cakera ke kawasan pendaratan

Latihan 3

Tujuan: Latihan berpusing selepas menghayun cakera.

(a) Berdiri menghadap kawasan belakang arah lemparan. Badan direndahkan sedikit. Hayun cakera ke belakang dan ke depan bahu kiri.

(b) Pada kali kedua sambil hayun cakera ke depan, badan berpusing ke arah
lawan jam (ke sebelah kiri). Cakera masih mengikut dari belakang.

(c) Sambil berpusing, kaki kanan digerakkan melepasi kaki kiri yang berpasangan

(d) Lakukannya sehingga badan menghadap semula ke belakang.

(e) Garisan dan tandaan boleh diadakan di atas tanah untuk membantu latihan memusingkan badan sebagai pand uan ked ud ukan kaki. Buat latihan dengan pergerakan yang perlahan dan kemudian beransur laju.

Nota:

Pada peringkat awal, latihan boleh dilakukan tanpa menggunakan bulatan lemparan dan tanpa memegang cakera.

Latihan 4

Tujuan: Simulasi peringkat selepas akhir pusingan pertama dan permulaan untuk melempar.

(a) Berdiri di tengah-tengah bulatan dan menghadap ke belakang kawasan lemparan dan hayunkan cakera.

(b) Hayun cakera dari belakang sambil mengangkat kaki kiri dan mula mengilaskan badan ke depan bulatan.

(c) Apabila kaki kiri mencecah tanah di bahagian depan dalam bulatan, kaki kanan berpaksi dan pengilasan badan disempumakan sehingga badan menghadap ke kawasan lemparan.

(d) Apabila cakera sampai ke aras bahu, ia dilempar ke depan.Pada ketika lemparan, pastikan kaki kanan menolak kuat atas tanah.

JENIS DAN BENTUK CAKERA

Cakera untuk acara rasmi hendaklah diperbuat daripada kayu atau bahan­bahan sejenis yang sesuai. Di sekeliling cakera itu dibalutkan dengan simpai atau "rim" logam (besi atau tembaga) dan di tengah-tengah muka cakera ada piring bulat logam. Ada juga jenis cakera yang tiada piring bulat logam tersebut. Bagaimanapun, bahagian tengah cakera itu hendaklah rata dan ukuran serta berat cakera hendaklah mengikut spesifikasi yang ditetapkan oleh IAAF (Persekutuan Olahraga Amatur Antarabangsa).

Terdapat juga jenis cakera yang diperbuat daripada bahan getah dan plastik.

Jenis cakera ini walaupun menepati spesifikasi yang rasmi, ia hanya sesuai untuk latihan dan tidak untuk pertandingan rasmi.

Cakera untuk acara lelaki beratnya adalah 2 kg. manakala untuk wanita adalah 1 kg. Untuk maklumat yang lebih terperinci ten tang perbezaan aspek­aspek yang lain an tara cakera untuk lelaki dan untuk wanita, sila rujuk kepada buku panduan rasmi IAAF atau KOAM (Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia).

KAWASAN LEMPARAN CAKERA

Jika dibandingkan dengan kawasan lontaran peluru, kawasan lemparan caker.­seakan-akansama bentuk dengannya. Hanya yang berbeza adalah sudut kawasan ­sektor dan saiz bulatan balingan. Sila lihat gambar rajah yang diberi tentang ­kawasan le.mparan cakera dan bandingkannya dengan bulatan untuk lontar peluru.
Mengikut rasmi demi keselamatan para pegawai, penonton dan peserta yang menunggu gilirannya, semua lemparan cakera mesti dibuat dan satu kurungan keselamatan. Kurungan ini sebenamya satu pagar berbentuk "C" yang dibina khas untuk keselamatan bagi acara lempar cakera dan membaling tukul besi.

Ketika seseorang peserta membuat percubaannya, pihak lain seperti pegawai teknik dan peserta lain yang menunggu gilirannya hendaklah berada di belakang kurungan atau pagar keselamatan tersebut demi keselamatan.


Di peringkat sekolah, kemudahan kurungan keselamatan ini biasanya tidak disediakan baik semasa latihan mahu pun pada hari pertandingan cakera 01 ­yang demikian, guru seharusnya menegaskan langkah keselamatan semasa acara ini dijalankan.


CARA MENGUKUR JARAK LEMPARAN CAKERA

Kaedah rnengukur jarak lernparan yang dilakukan oleh seseorang pelempar cakera adalah sama dengan cara rnengukur jarak pencapaian dalam acara melontar peluru.

Bagi setiap lernparan yang sah, jarak lemparan akan diukur dengan mengambil kira kesan terdekat yang dibuat oleh cakera di kawasan pendaratan sehingga garis bulatan di bahagian depan. Sila lihat gambar rajah yang diberi. Pita ukur hendaklah dalam keadaan lurus dari kesan cakera sehingga titik atau tandaap pusat bulatan lemparan ketika jarak lernparan diukur. Bahagian pita ukur yang bertemu dengan garis bulatan di bahagian depan bulatan lemparan akan rnenunjukkan jarak lemparan.

PERATURAN ASAS ACARA LEMPAR CAKERA

(a) Cakera mestilah dilempar dari bulatan. Peserta hendakiah memuIakan Iemparannya dari perdirian yang statik (tidak bergerak) dalam bulatan.

(b) Lemparan seseorang peserta dikira batal sekiranya peserta, sesudah memasuki bulatan dan memulakan pergerakan untuk melempar, tersentuh sebarang bahagian badannya di kawasan Iuar bulatan atau bahagian atas hujung bulatan (top edge of the circle) atau terlepas cakera dari pegangannya ketika membuat percubaan.

(c) Bagi Iemparan yang sah, cakera hendakiah mendarat atau jatuh supaya bekas (kesan)nya di dalam kawasan pendaratan yang ditandakan oleh dua garis sektor.

(d) Peserta tidak boleh meninggalkan bulatan sebelum cakera itu menyentuh tanah. Ia mesti tinggalkan bulatan dari bahagian belakang bulatan dalam keadaan berdiri.

(e) Untuk mendapat pegangan yang baik peserta dibenarkan menggunakan bahan-bahan pelekat seperti "resin" atau bahan-bahan sejenis dengannya di bahagian tangan sahaja. Sarung tangan tidak boleh digunakan.

(f) Jika Iebih daripada Iapan orang peserta mengambil bahagian, setiap peserta dibenarkan melakukan tiga percubaan. Daripada tiga percubaan itu, Iapan peserta yang terbaik lemparannya akan membuat tiga Iagi percubaan untuk menen tukan pemenang. Sekiranya ber Iaku seri di tempat kelapan, keputusan itu dibiarkan dan peserta-peserta berkenaan akan bersama-sama dengan yang layak membuat tiga percubaan itu. Sekiranyahanya Iapan atau kurang orang yang mengambil bahagian, setiap peserta akan membuat enam percubaan.

gambar

F1 PETRONAS


Sertai Jaguh Futsal RTM : JFRTM DAFTAR dan hantar ke 33993


LHRM: SSBJ MENANG TIPIS Oleh: Amirullah Ahmad
Bukit Jalil, 29 April; Kemenangan SSBJ ke atas Anderson 1-0 di Stadium Hoki Nasional 1 semalam memang sengit. Menurut kata Pengurus Pasukan SSBJ, "permainan pada hari ini tidak ditahap sebenar, kerana banyak kesilapan yang dilakukan sehingga enam sudut penalti tidak berjaya membolosi jaring lawan dan hanya satu sahaja berjaya ."
Kehadiran Anderson ke Bukit Jalil adalah misi untuk memenangi perlawanan ini demi menebus maruah ketika tewas 0-5 ditangan SSBJ pada perlawanan lalu.
Walau bagaimanapun hajat mereka tidak kesampaian apabila tewas di separuh masa kedua minit 44 hasil paduan pukulan sudut penalti oleh Mohd Faisal Kamaruddin.
Menanti mereka selepas ini ialah pasukan SSBP, setelah menewaskan SUKSES 2-1 diminit ke-29 dan 56 hasil pukulan tangkas Amir Farid dan Md Nor Hafiq. Juga tewas dipusingan suku akhir Liga Hoki Remaja Malaysia (LHRM) Piala Milo '07, Pasukan Terengganu 1-2 kepada TNB melalui masa tambahan ( golden gol ), hasil jaringan Ketua Pasukan R.Nadesh.
Pun begitu MBPJ membenam hasrat Sek TBSS untuk mara ke separuh akhir apabila tewas 1-6 di awal hingga ke akhir babak aksi diminit ke-5, 12, 31, 47, 50, dan 70..
Penentuan ke final LHRM Piala Milo pada 4 Mei ini akan ditentukan melalui perlawanan separuh akhir pada 1 Mei, dimana pasukan SSBJ bertembung SSBP di Stadium Tun Razak 4.45 petang dan MBPJ berentap dengan Pasukan TNB di Stadium Hoki Kuala Lumpur jam 5.00 petang.

LIGA HOKI REMAJA SEMAKIN SENGIT Oleh: Amirullah Ahmad
Bukit Jalil, 24 April; 8 pasukan melayakkan diri ke perlawanan suku akhir Kejohanan Hoki Liga Remaja Malaysia bagi berentap merebut Piala Milo pada 28 April ini.
Pasukan tersebut adalah Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Tenaga Nasional Berhad (TNB), Sekolah Sukan Bandar Penawar (SSBP), Sekolah Menengah Tengku Besar Tampin, Anderson dan Sekolah Sukan Bukit Jalil Junior (SSBJJ) dari Divisyen Satu.
Manakala dua pasukan dari Divisyen Dua yang layak menempah tiket ke suku akhir pula ialah SUKSES Selangor dan MSN Terenganu.
Undian perlawanan telah dibuat di Persekutuan Hoki Malaysia pada sebelah petang dihadiri pengurus dan jurulatih pasukan masing-masing.
Keputusan undian memperlihatkan SSBJ akan bertemu dengan Anderson di Stadium Hoki Nasional 1, SUKSES pula berjumpa SSBP di Stadium Hoki Nasional 2 manakala TNB akan berentap dengan MSN Terengganu di Stadium Terengganu dan SMK TBSS bersua muka dengan pasukan MBPJ di Stadium Hoki Kuala Lumpur.
Perlawanan separuh akhir pula akan berlangsung pada 1 Mei di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil tepat jam 3.00 petang dan perlawanan akhir akan berlangsung pada 4 Mei tepat jam 5.00 petang di stadium yang sama.
.
MALAYSIA BERPUTIH MATAOleh: Hanim Junaibi
Pengadil dari Bahrain Jaafar Alawi Jawad Mahfoodh (kiri) memberi amaran
kedua kepada jurulatih pasukan Malaysia B.Satianathan (kanan) semasa
perlawanan bolasepak pusingan kelayakan sukan olimpik Beijing 2008
di antara Malaysia menentang Hong Kong di stadium MBPJ Kelana Jaya.
- foto Adzni Yusof
Petaling Jaya, 19 April; Harapan skuad Harimau lebur dengan kekalahan 1-0 menentang Hong Kong dalam perlawanan kelayakan bola sepak Kumpulan B pra-Olimpik di Stadium MBPJ semalam. Malaysia beraksi hambar pada separuh masa pertama akibat tekanan berikutan gol pertama yang dijaringkan pasukan lawan seawal minit pertama. Nyata pemain-pemain muda negara masih belum cukup kuat dari segi mental dan fizikal bagi menghadapi perlawanan ini.
Jaringan Yip Chi Ho memberi impak besar kepada corak permainan Malaysia. Anak buah B. Sathianathan nampak gugup dan tidak bermaya dan ini diakui oleh jurulatihnya sendiri.
“Mereka panik kerana tidak sangka Hong Kong akan jaringkan gol seawal itu. Tidak dinafikan pihak lawan mempamerkan taktik permainan yang bagus”.
Dengan kekalahan tersebut, Malaysia harus menyelusuri laluan berliku untuk layak ke Sukan Olimpik 2008. Malaysia pernah tewas kepada Syria 3-1 dan Jepun 2-0. Malaysia bakal bertemu Syria pada 16 Mei dan Jepun pada 6 Jun ini. Perlawanan menentang Jepun nanti semakin menyukarkan misi Malaysia untuk menjadi dua pasukan terbaik kumpulan. Selepas ini, skuad Harimau perlu menunjukkan taringnya jika mahu mara ke pusingan akhir peringkat kelayakan.

.
GONG BADAK BAKAL DESTINASI SUKAN Oleh: Amirullah Ahmad
Terengganu, 20 April; Kompleks Sukan di Gong Badak bakal membawa lembaran sejarah baru kepada negeri Terengganu apabila bakal menjadi tuan rumah Sukan Malaysia (SUKMA) buat kali pertama.
Temasya Sukan Malaysia ke-12 (SUKMAXII) yang akan berlangsung selama 10 hari bermula 31 Mei 2008 dilengkapi dengan infrastruktur termoden.
Kompleks Sukan yang mempunyai keluasan 150 hektar, menempatkan sebuah stadium yang mempunyai prasarana yang tercanggih dengan ketinggian 9 tingkat dan setiap tingkat mempunyai fungsi yang tersendiri.
Stadium ini juga akan dilengkapi dengan kemudahan boling berkapasiti 48 lorong keseluruhanya, menjadi stadium yang pertama mempunyai kemudahan seperti itu.
Rakyat Terengganu juga boleh berbagga apabila kompleks sukan di negeri PantaiTimur ini akan menjadi pusat kecemerlangan atlet sukan bertaraf dunia suatu hari nanti melalui infrastruktur yang terbina.
“Stadium dan prasarana di kompleks Sukan yang kini siap 75 peratus akan dibuka pada bulan Mac tahun hadapan, kata Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Belia, Sukan dan Badan NGO negeri Terengganu,” Din Adam.
Kos pembinaan yang mencecah RM350 juta meramalkan kerancakkan ekonomi penduduk di Gong Badak dan sekaligus menjadikan kawasan landskap yang paling cantik berdekatan lapangan terbang Sultan Mahmud.
Terengganu kini dilihat mahu berjuang habis-habisan untuk mengondol pingat emas temasya tersebut. Menurut Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Tuan Hj Arpin Draman, “Persediaan atlet Terengganu dilihat mampu bersaing pada temasya Sukma kali ini melalui persediaan rapi kontigen menyertai kejohanan di luar negara.”

JUARA ALL-ENGLAND KALAH KEPADA BEREGU VETERANOleh: Hanim JunaibiJohor Bahru, 15 April; Beregu muda negara yang semakin bersinar, Koo Kien Keat-Tan Boon Hoeng terpaksa gigit jari selepas tewas kepada beregu veteran negara Choong Tan Fook-Lee Wan Wah. Corak permainan kemas yang dipamerkan pasangan beregu Tan Fook-Wan Wah nyata berjaya menundukkan ketangkasan lawan. Beregu veteran itu menguasai set pertama dengan 21-14 kemudian tewas pada set kedua dengan 11-21. Set ketiga menyaksikan kebangkitan Tan Fook-Wan Wah dengan 21-12.Dalam tempoh 43 minit, juara Kejohanan Badminton Asia (ABC) yang diadakan di Stadium Bandaraya Johor Bahru menjadi milik Tan Fook-Wan Wah. Kemenangan tersebut nyata mengaibkan pasangan beregu muda, Kien Keat-Boon Heong yang baru meraih gelaran Juara All-England 2006 bulan lalu.“Faktor usia bukan ukuran, yang penting cara permainan masing-masing”, kata Tan Fook.


SEMANGAT

Kejayaan pasangan Koo Kien Keat/Tan Boon Heong mengembalikan kejayaan 25 tahun lalu pada Kejohanan Badminton All-England merupakan kecemerlangan yang amat bermakna buat arina sukan negara.

Sekali lagi pasangan kental itu mempamirkan semangat juang tinggi dalam persembahan mereka dan terbukti semangat melawan tampa banyak menghormati kewibawaan lawan menjadi antara ramuan perjuangan mereka.

Selepas menanti 25 tahun akhirnya kita menjumpai pasangan bertenaga untuk mengembalikan reputasi negara selaku jaguh sukan badminton dunia.

Media Sukan mengucapkan syabas Koo Kien Keat dan Tan Boon Heong.

sepak bola

Sepak bola
Sepak bola adalah salah satu
olahraga yang sangat populer di dunia. Dalam pertandingan, olahraga ini dimainkan oleh dua kelompok berlawanan yang masing-masing berjuang untuk memasukkan bola ke gawang kelompok lawan. Masing-masing kelompok beranggotakan sebelas pemain, dan karenanya kelompok tersebut juga dinamakan kesebelasan.


Peraturan sepak bola

Peraturan resmi permainan sepak bola (Laws of the Game)
Peraturan resmi sepak bola adalah:
Peraturan 1: Lapangan Permainan
Peraturan 2:
Bola Sepak bola
Peraturan 3: Jumlah Pemain
Peraturan 4: Peralatan Pemain
Peraturan 5:
Wasit
Peraturan 6:
Asisten wasit
Peraturan 7: Lama Permainan
Peraturan 8: Memulai dan Memulai Kembali Permainan
Peraturan 9: Bola Keluar dan di Dalam Lapangan
Peraturan 10: Cara Mendapatkan Angka
Peraturan 11:
Offside
Peraturan 12: Pelanggaran
Peraturan 13: Tendangan Bebas
Peraturan 14:
Tendangan penalti
Peraturan 15: Lemparan Dalam
Peraturan 16: Tendangan Gawang
Peraturan 17: Tendangan Sudut
Selain peraturan-peraturan di atas, keputusan-keputusan Badan Asosiasi Sepak bola Internasional (IFAB) lainnya turut menambah peraturan dalam sepak bola. Peraturan-peraturan lengkapnya dapat ditemukan di situs web
FIFA.

Tujuan permainan

Seorang penjaga gawang mencoba mencegah bola masuk ke gawang.
Dua tim yang masing-masing terdiri dari 11 orang bertarung untuk memasukkan sebuah bola bundar ke gawang lawan ("mencetak gol"). Tim yang mencetak lebih banyak gol adalah sang pemenang (biasanya dalam jangka waktu 90 menit, tetapi ada cara lainnya untuk menentukan pemenang jika hasilnya seri). Peraturan terpenting dalam mencapai tujuan ini adalah para pemain (kecuali penjaga gawang) tidak boleh menyentuh bola dengan tangan mereka selama masih dalam permainan.

Taktik Permainan
Taktik yang biasa dipakai oleh klub - klub sepakbola adalah sebagai berikut:
4-4-2
4-3-2-1
4-5-1
3-4-3
3-5-2
taktik yang dipakai oleh sebuah tim selalu berubah tergantung dari kondisi yang terjadi selama permainan berlangsung. Pada intinya ada tiga taktik yang digunakan yaitu; Bertahan, Menyerang dan Normal.

Ofisial
Sebuah pertandingan diperintah oleh seorang
wasit yang mempunyai "wewenang penuh untuk menjalankan pertandingan sesuai Peraturan Permainan dalam suatu pertandingan yang telah diutuskan kepadanya" (Peraturan 5), dan keputusan-keputusan pertandingan yang dikeluarkannya dianggap sudah final. Sang wasit dibantu oleh dua orang asisten wasit (dulu dipanggil hakim/penjaga garis). Dalam banyak pertandingan wasit juga dibantu seorang ofisial keempat yang dapat menggantikan seorang ofisial lainnya jika diperlukan.

Tim
Setiap tim maksimal memiliki sebelas pemain, salah satunya haruslah penjaga gawang. Kadang-kadang ada peraturan kejuaraan yang mengharuskan jumlah minimum pemain dalam sebuah tim (biasanya delapan).
Sang penjaga gawang diperbolehkan untuk mengambil bola dengan tangan atau lengannya di dalam
kotak penalti di depan gawangnya.
Pemain lainnya dalam kedua tim dilarang untuk memegang bola dengan tangan atau lengan mereka ketika bola masih dalam permainan, namun boleh menggunakan bagian tubuh lainnya. Pengecualian terhadap peraturan ini berlaku ketika bola ditendang keluar melewati garis dan lemparan dalam dilakukan untuk mengembalikan bola ke dalam permainan.
Sejumlah pemain (jumlahnya berbeda tergantung liga dan negara) dapat digantikan oleh pemain cadangan pada masa permainan. Alasan umum digantikannya seorang pemain termasuk cedera, keletihan, kekurangefektifan, perubahan taktik, atau untuk membuang sedikit waktu pada akhir sebuah pertandingan. Dalam pertandingan standar, pemain yang telah diganti tidak boleh kembali bermain dalam pertandingan tersebut.

Lapangan permainan

Ukuran lapangan standar
Lapangan yang digunakan biasanya adalah lapangan rumput yang berbentuk persegi empat. Dengan panjang 91.4 meter dan lebar 54.8 meter. Pada kedua sisi pendek, terdapat gawang sebesar 24 x 8 kaki, atau 7,32 x 2,44 meter.
Lama permainan
Lama permainan sepakbola normal adalah 2×45 menit, ditambah istirahat selama 15 menit (kadang-kadang 10 menit). Jika kedudukan sama imbang, maka diadakan perpanjangan waktu selama 2×15 menit, hingga didapat pemenang, namun jika sama kuat maka diadakan
adu penalti.

Lama permainan standar
Sebuah pertandingan dewasa yang standar terdiri dari dua babak yang masing-masing sepanjang 45 menit. Umumnya terdapat masa istirahat 15 menit di antara kedua babak tersebut.

Perpanjangan waktu dan adu penalti
Kebanyakan pertandingan biasanya berakhir setelah kedua babak tersebut, dengan sebuah tim memenangkan pertandingan atau berakhir seri. Meskipun begitu, beberapa pertandingan, terutamanya yang memerlukan pemenang mengadakan babak tambahan yang disebut
perpanjangan waktu kala pertandingan berakhir imbang: dua babak yang masing-masing sepanjang 15 menit dimainkan. Hingga belum lama ini, IFAB telah mencoba menggunakan beberapa bentuk dari sistem 'sudden death', namun mereka kini telah tidak digunakan.
Jika hasilnya masih imbang setelah perpanjangan waktu, beberapa kejuaraan mempergunakan
adu penalti untuk menentukan sang pemenang. Ada juga kejuaraan lainnya yang mengharuskan pertandingan tersebut untuk diulangi.
Perlu diperhatikan bahwa gol yang dicetak sewaktu babak perpanjangan waktu ikut dihitung ke dalam hasil akhir, berbeda dari gol yang dihasilkan dari titik penalti yang hanya digunakan untuk menentukan pemenang pertandingan.

Wasit sebagai pengukur waktu resmi
Wasit yang memimpin pertandingan 1orang dan di bantu 2 orang sebagai hakim garis.

Percobaan penggunaan gol emas dan gol perak
Lihat:
Gol perak; Gol emas.
Pada akhir
1990-an, IFAB mencoba membuat pertandingan lebih mungkin berakhir tanpa memerlukan adu penalti, yang sering dianggap sebagai cara yang kurang tepat untuk mengakhiri pertandingan.
Contohnya adalah sistem
gol perak yang mengakhiri pertandingan jika sebuah gol dicetak pada perpanjangan waktu pertama, dan gol emas yang mengakhiri pertandingan jika sebuah gol dicetak pada perpanjangan waktu kedua.
Kedua sistem ini telah dihentikan oleh IFAB.

Kejuaraan internasional besar
Kejuaraan internasional terbesar di sepak bola ialah
Piala Dunia yang diselenggarakan oleh Fédération Internationale de Football Association. Piala Dunia diadakan setiap empat tahun sekali. Lebih dari 190 timnas bertanding di turnamen kualifikasi regional untuk sebuah tempat di babak final. Turnamen babak final yang berlangsung selama empat minggu kini melibatkan 32 timnas (naik dari 24 pada tahun 1998).
Kejuaraan internasional yang besar di setiap benua adalah:
Eropa:
Piala Eropa atau dikenal dengan nama Euro
Amerika Selatan:
Copa América
Afrika:
Piala Afrika
Asia:
Piala Asia
Amerika Utara:
Piala Emas CONCACAF
Oseania:
Piala Oseania
Ajang tingkat klub terbesar di
Eropa adalah Liga Champions, sementara di Amerika Selatan adalah Copa Libertadores. Di Asia, Liga Champions Asia adalah turnamen tingkat klub terbesar.
Sepak bola sudah dimainkan di
Olimpiade sejak tahun 1900. (kecuali pada Olimpiade tahun 1932 di Los Angeles). Awalnya ini hanya untuk pemain-pemain amatir saja, namun sejak Olimpiade Los Angeles 1984 pemain profesional juga mulai ikut bermain, disertai peraturan yang mencegah negara-negara daripada memainkan tim terkuat mereka. Pada saat ini, turnamen Olimpiade untuk pria merupakan turnamen U-23 yang boleh ditamnbahi beberapa pemain di atas umur. Akibatnya, turnamen ini tidak mempunyai kepentingan internasional dan prestise yang sama dengan Piala Dunia, atau bahkan dengan Euro, Copa America atau Piala Afrika.
Sebaliknya, turnamen Olimpiade untuk wanita membawa prestise yang hampir sama seperti
Piala Dunia Wanita FIFA; turnamen tersebut dimainkan oleh tim-tim internasional yang lengkap tanpa batasan umur.

Nama permainan

Budaya sepak bola
Sepak bola di seluruh dunia
Lihat:
Sepak bola di seluruh dunia; Daftar kejuaraan sepak bola.

Pemain-pemain sepak bola terkenal
Pele
David Beckham
Michael Owen
Ronaldo
Diego Maradona
Zinedine Zidane
Franz Beckenbauer
Andriy Shevchenko
Cristiano Ronaldo
Fernando Torres
Ruud Van Nistelrooy
Tomas Rosicky
Miroslav Klose
Roy Makaay
H.E. Ong Keng Yong